Život pod kupolom na Marsu i na Zemlji

Ideja o budućnosti stanovanja pod kupolama već odavno se iz SF-a preselila u studije arhitekata i građevinara, pa se u svetu već mogu pronaći brojni primeri gradnje takozvanih geodezijskih kupola, a jedan primer ste mogli videti i na ovogodišnjoj nedelji dizajna u Zagrebu, gde je predstavljena KingDome glamping kupola za luksuzno ili glamurozno (glamping) kampovanje koju je izradila hrvatska firma "Kupole bolje od šatora". 

Geodezijske kupole čija je osnovna struktura sastavljena od čvrste mreže a potom prekrivena prozirnim ili neprozirnim staklom ili nekim drugim materijalom, zbog svoje izdržljivosti smatraju se idealnim objektima za naselja na Mesecu i Marsu jer mogu izdržati najgore vremenske uslove, a pri prekrivanju regolitom (lokalnom "zemljom"), buduće kolonizatore će čuvati i od zračenja.

Otpornost na potrese i tornada u kombinaciji sa vlastitim ekosistemom, čini ove kopole zanimljive i za stanovanje na Zemlji, pa je rumunska firma Biodomes započela sa gradnjom i isporukama svojih Biodome kuća koje će vam dostaviti bilo gde unutar EU.

Biodomes kaže da su kupole u stanju izdržati potrese magnitude do 8,5 po Richterovoj skali, te vetrove do 320 km/h, a izrađene su od metala i dvostrukih ili trostrukih slojeva stakla te ih nameravaju prodavati u 20 modela raznih veličina i enterijera. Mada je u planovima firme gradnja kupola i do 314 m2, za sada se u prodaji nalazi samo mala verzija pod nazivom Pollux veličine od 6 kvadratnih metara koju prodaju po ceni od 1.000 eura po kvadratu, a mogu vam je izgraditi i preko kamenog ili betonskog zida.

Među opcijama se nudi i vlastiti energetski sistem za dobijanje struje i tople vode solarnim pločama, a jedna od prednosti je i prirodno održavanje temperature koje će vam drastično smanjiti troškove grejanja zimi ili hlađenja leti.

Naučnici i inženjeri širom sveta za model života u geodezijskim kupolama već duže vreme razvijaju kompletne ekosisteme koji bi vam trebali omogućiti čistu vodu, vazduh i hranu, bez obzira nalazili se u Moru tišine na Mesecu ili u nekoj zagađenoj pustari na Zemlji. Je li budućnost svih nas život pod kupolom još je teško reći, ali ako naručite Pollux, moći ćete proveriti kako bi to moglo izgledati.  

 

Izvor: vidi.hr