Budućnost: Internet tehnologija ugrađena u oči

Mada budućnost nije moguće potpuno predvideti, u novije vreme je stalno prisutna tema da će tehnologija kojm raspolažemo u skorije vreme morati da se ukrsti s našim prirodnim čulom vida. “Suvišni izveštaj” predstavlja dobar primer za to iz domena naučne fantastike, dok “Gugl naočari” predstavljaju zasad nabolje ostvarenje ove ideje u realnom svetu.

Video koji možete da pogledate na kraju teksta pokazuje, međutim, kako bi ovaj spoj vida i tehnologije mogao izgledati tokom narednih godina (ili decenija).

U pitanju je neka neka vrsta sistema u kom je tehnološka komponenta ugrađena u samu očnu jabučicu, što znači da bez ikakvog dodatnog hardvera možete da koristite gomilu aplikacija, koje vas vode kroz dan.

Junak videa, Patrik, vežba na podu, gleda TV (na potpuno praznom zidu), oblači se uz pomoć odgovarajuće aplikacije, i korsiti Vingmen aplikaciju da mu pomogne tokom sastanka s devojkom.

Kao i svaki veliki tehnološki pomak, i ovaj ima svojih dobrih i loših strana. Dobra je verovatno to što više ne bi bilo gubljenja vremena i odvraćanja pažnje koji su u savremenom životu toliko prisutni kada tokom razgovora moramo da se javimo na mobilni telefon, da pogledamo aplikaciju, da postavimo ovo ili ono na Fejsbuk, da pogledamo šta su drugi postavili…

Sve bi nam to bilo dostupno trenutno, unutar sopstvenog oka. Sa druge strane, znanje koje je lako dostupno na interenetu ljudi nesvesno odbijaju sami da pamte, pa tako Patrik, recimo, i najprostije radnje (pnpr. pripremanje doručka) obavlja uz pomoć aplikacija, odnosno bez njih ne bi znao “ni jaje da isprži”.

Pored toga, ukoliko bismo ovakvu tehnologiju ugrađivali u sopstvena tela, ne bismo imali više apsolutno nikakvu slobodu od tako eksternalizovanog znanja – ono bi bilo stalno prisutno, prelako dostupno – a možda bi nam se moglo i nametati, po želji onoga ko kontroliše sistem.

 

Izvor: blic.rs