Guglu određena rekordna kazna zbog tajnog praćenja korisnika

Internet kompanija "Gugl" platiće rekordnu kaznu od 22,5 miliona dolara zbog narušavanja privatnost korisnika tajnim praćenjem njihovih aktivnosti na internetu.

Zbog "Guglovog" praćenja onlajn aktivnosti miliona korisnika koji koriste "Eplov" program za čitanje veb-sajtova "safari", Federalna trgovinska komisija SAD danas je odredila najveću kaznu koju je ikad nametnula nekoj firmi za kršenje sporazuma.

U pogodbi u ranijem slučaju, "Gugl" je ušao u 20-godišnji sporazum sa Komisijom, kojim se između ostalog obavezao da ne dovodi korisnike u zabludu u vezi s njihovom privatnošću na internetu.

Komisija je otvorila istragu pre šest meseci, posle otkrića istraživaca na Univerzitetu Stanford da je "Gugl" poništio "safarijeve" sigurnosne mere koje sprečavaju da neko sa strane bez dozvole prati "surfovanje" po internetu.

Zaobilaženje "Eplovih" sigurnosnih mera u suprotnosti je s izjavom na "Guglovom" sajtu za pomoć korisnicima, gde se korisnici "safarija" uveravaju da ne moraju da preduzimaju dodatne mere da "Gugl" ne bi pratio njihove aktivnosti na internetu.

Ovo neslaganje između "Guglovih" reči i dela bilo je u žiži istrage Federalne trgovinske komisije. "Gugl" je poništio ovu izmenu "safarija" čim je zloupotreba prijavljena. Kompanija nije priznala nikakav prekršaj u ovom slučaju.

Praćenje internetskih aktivnosti korisnika veb-sajtovi i oglašivači koriste za ciljani marketing na osnovu interesovanja i sklonosti koje otkriva njihovo "surfovanje". Za praćenje služe takozvani kolačići (cookie), podaci koje veb-sajt ostavlja u računaru svojih posetilaca.

 

Izvor: blic.rs