Oko zvezde slične Suncu otkriveni blokovi života

ELEMENTI RNA

Tim astronoma koji rade na teleskopu Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) danas je objavio da je po prvi put u istoriji u prostoru oko jedne zvezde slične Suncu otkrio gradivne blokove života – molekule koje se nalaze u genetskom kodu organizama na Zemlji

Otkriće pokazuje da se blokovi života u pravom trenutku nalaze na pravom mestu kako bi se mogli ugraditi u sastav planeta koji se razvijaju oko zvezde.

Stručnjaci su u gasovima oko mladog binarnog sastava zvezda nazvanog IRAS 16293-2422, mase slične Sunčevoj, otkrili tzv. glikolaldehid, jednostavan oblik šećera. Šećer je zajedničko ime za malene ugljovodonike koji sadrže ugljenik, vodonik i kiseonik. Glikolaldehid je molekul sa hemijskom formulom C2H4O2.

Glikolaldehid je već ranije pronađen u međuzvezdanom prostoru, međutim, sada je prvi put otkriven vrlo blizu zvezde – na udaljenosti koja je slična razdaljini između Urana i Sunca. Na temelju podataka može se zaključiti da su hemijski spojevi potrebni za formiranje života u ovom sastavu postojali već u vreme formiranje planeta.

'U disku gasova i prašine koji okružuju novooblikovanu zvezdu otkrili smo glikolaldehid, jednostavan oblik šećera koji nije bitno drugačiji od onoga koji stavljamo u kafu', objasnio je voditelj studije Jes Jørgensen iz instituta Niels Bohr u Danskoj. 'Ovaj je molekul jedan od sastojaka RNA, koja je, baš kao i srodna DNA, jedan od gradivnih blokova života.'

 

Izvor: tportal.hr