Na Marsu snimljen monolit kao iz Odiseje 2001.

NASA-ina letelica Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) na Crvenoj je planeti svojevremeno otkrila intrigantan pravilan četvrtasti objekt koji strč iz zemlje i neodoljivo podseća na monolit kakav su u filmu Odiseja u svemiru 2001. između Meseca i Zemlje ostavili vanzemaljci

Telo je prvi put pre nekoliko godina snimila orbiterova kamera HiRISE. Budući da monolit svako toliko probudi novo zanimanje i pokrene nove rasprave korisnika interneta o pitanju je li riječ o prirodnoj ili veštačkoj tvorevini, NASA-in stručnjak Jonathon Hill, planer misija na Mars u Space Flight Facilityju na Arizona State Universityju, je za Life's Little Misteries pokušao jednom za svagda razjasniti navodnu misteriju.
Prema Hillu, koji obrađuje brojne fotografije NASA-inih satelita, monolit je samo obična stena koja ima tek približno četvrtasti oblik.
Kamera HiRISE ima rezoluciju od 30-ak centimetara, što je uistinu impresivno ako se uzme u obzir činjenica da snima s visine od 300-tinjak kilometara, međutim ne i dovoljno da bi zabeležila nepravilnosti na steni srednje veličine.
'Kada imate rezoluciju koja je premala za detaljno snimanje nekog objekta, on obično izgleda pravougaon jer su pikseli na fotografiji kvadrati. Svaka kriva izgledaće kao niz ravnih crta ako dovoljno smanjite rezoluciju', objasnio je Hill.

 

Izvor: tportal.hr