Kina lansirala svoju najveću raketu

Već duže vreme Kina ne skriva svoje namere da se što više aktivno uključi u istraživanje svemira, pa su poznati njeni planovi prema kojima će se u skoroj budućnosti u orbiti Zemlje naći prva kineska stalna svemirska stanica, biti upućen robot a potom i ljudska posada na Mesec, a nakon toga i na Mars.

Za sve takve planove morate na raspolaganju imati moćnu raketu, a Kina je nedavno službeno predstavila, lansiravši u svemir Dugi Marš 5, kao što možete videti u priloženom videu.

Nova raketa se može upoređivati sa najjačim i najvećim raketama drugih agencija, uključujući Delta IV Heavy, Proton-M, Ariane 5 i Falcon Heavy. 

Kako prvo testno lansiranje ne bi bilo "uprazno", Kinezi su pomoću Dugog Marša 5 u nižu Zemljinu orbitu doveli eksperimentalni satelit Shijian 17 koji je napravljen za demonstraciju raznih tehnologija, uključujući električnu svemirsku propulziju (jonske potiskivače), solarne ploče, navođenje, navigaciju i upravljanje te praćenje svemirskog orbitalnog smeća.

Raketa Dugi Marš 5 dolazi sa doista impresivnim svojstvima, pa njena četiri CZ-5-300 raketna motora mogu stvoriti potisak od 1060 tona, zahvaljujući kojem je u orbitu Zemlje moguće dovesti 25 tona korisnog tereta. Raketa je dugačka (visoka) 57 metara, promera 5 m, mase od 879.000 kg, te se sastoji od dva stepena, a "vozi" na LH/LOX (tečni vodonik i tečni kiseonik).

Drugi stepen se sastoji od dva YF-75D motora sa potiskom od 10 tona, te služi za orbitalno manevrisanje, kako bi mogla usmeriti korisni teret (satelit) u geosinhronu orbitu.

Među planovima koje Kina ima za Dugi Marš 5 nalazi se i upućivanje rovera na Mars, koji bi se na površini crvene planete trebao naći između 2018. i 2019. godine.

 

 

Izvor: vidi.hr