VR za treninge fudbalskih profesionalaca

Firma Mi Hiepa iz Manchestera razvila je VR sistem koji namerava prodavati profesionalnim fudbalskim klubovima. Sistem bi trebao poboljšati mnoge aspekte igre individualnih igrača, timova, kao i unaprediti komunikaciju između igrača i trenera.

Fudbalerima se pomoću senzora prate pokreti nogu tokom treninga, prikupljaju podaci o njihovom vremenu reakcije, kreiraju benchmark programi i vežbe, a sistem je u mogućnosti pratiti i rehabilitaciju povređenih igrača. 

Na početku korišćenja sistem stvara profil igrača, što uključuje veličinu njegovog stopala i prikupljanje svih mogućih podataka, kako bi sve što igrač čini svojom nogom bilo precizno praćeno. To omogućuje sistemu da precizno proceni veštinu igrača i potom mu ponudi benchmark vežbe sa ciljem poboljšanja raznih elemenata u igri, kao što možete videti u predloženom videu.

Podaci koji se prikupljaju mogu se koristiti i za simulacije raznih situacija na utakmicama protiv određenih timova, pa igrači mogu učiti kako protivnici izvode kornere, pucaju slobodne udarce i penale, koji igrač odigrava najbolje pasove i u koje delove terena najčešće, kao i brojne druge situacije koje bi mogle unaprediti igru pojedinačnog igrača na određenoj poziciji ali i pomoći čitavom timu.

Sistem već više meseci testira škola fudbala Manchester Uniteda (Manchester United Academy), a Mi Hiepa pregovara sa više od 40 fudbalskih klubova i ekipa.

 

 

Izvor: vidi.hr