Dodirujte remek-dela VR rukavicama

U svim muzejima i galerijama širom sveta postoji jedno opšte pravilo – "ne diraj", što znači da nigde nije dozvoljeno dodirivati eksponate, posebno klasična remek-dela, zbog mogućnosti da se oštete. Nažalost, svi ljudi nisu u mogućnostima posmatrati umetnička dela očima. Slepim i slabovidnim osobama jedini način da istraže umetnost je dodir, ali zbog spomenute zabrane to im nije omogućeno, čime su uskraćeni u odnosu na sve nas ostale.

Firma NeuroDigital Technologies iz tog se razloga udružila sa Geometry Prague, Leontinka fondacijom i Nacionalnom galerijom u Pragu na projektu “TouchingMasterpieces”, u okviru kojeg su izradili tri remek-dela u virtuelnoj stvarnosti, Michelangelovog Davida, Milosku Veneru i bistu Nefertiti. Slepim osobama je omogućeno da dodiruju navedena remek-dela pomoću Avatar VR haptičkih kontroler-rukavica koje stvaraju realistični osećaj dodira, kao što možete videti u predloženom videu.

Obzirom da su osobe sa oštećenjima vida jako dobro prihvatile ovaj projekat, NeuroDigital Technologies ga želi globalno raširiti. Inače, njihove Avatar VR rukavice se prodaju po ceni od 1.100 eura.

 

 

Izvor: vidi.hr