Sajla od ugljeničnih vlakana za dvostruko više zgrade

Finska firma smatra kako će njihovo uže za liftove UltraRope dovesti do novih rekorda visoke gradnje. Jedan od najvećih problema pri gradnji najviših svetskih nebodera su liftovi. Preciznije rečeno, njihovi pokretni delovi koji uključuju sajle (užad) na kojima se dižu i spuštaju još od kako je Elisha Otis 1857. godine postavio prvi lift u jednu stambenu zgradu u New Yorku.

Finska firma KONE navodi kako današnji liftovi nosivosti 24 osobe mogu težiti 27 tona, te trošiti oko 130.000 kWh struje godišnje, a najveći potrošač prostora, materijala i struje su upravo užad, zbog čega je gradnja liftova trenutno dosegla svoj maksimum, dok istovremeno njena ograničenja utiču i na dalji razvoj budućih zgrada koje bi trebale obarati nove svetske visinske rekorde.

Stoga je firma nedavno predstavila svoje UltraRope uže za liftove napravljeno od ugljeničnih vlakana, za koje veruju kako će dovesti do nove revolucije u graditeljstvu, obzirom da se njegovom upotrebom ukupna težina pokretne opreme može smanjiti do 90 posto u odnosu na današnje liftove.

KONE navodi kako je pomoću njihove nove užadi sada moguće proizvoditi liftove koji će se moći podizati na visine iznad 1.000 metara, što je više od još uvek najviše zgrade na svetu Burj Khalifa u Dubaiu (828 m), kao i od Sky Citya (838 m) koji se nedavno započeo graditi u Kini.

No uprkos drastično manjoj težini, njihovo ugljenično uže nije nimalo manje čvršće od čeličnih, što su pokazala višegodišnja testiranja, uključujući ona koja su sprovođena u dubokim podzemnim testnim postrojenjima lifta, što možete videti u videu dole.  

Finski inženjeri kažu kako jedva čekaju kada će neko napraviti prvi neboder u kome će koristiti njihovu novu UltraRope tehnologiju, koja će imati veliki uticaj na graditeljstvo i arhitekturu budućnosti.

U svakom slučaju ovo nam deluje prilično zanimljivo, mada je teško govoriti o revoluciji, jer bi to trebao biti sistem koji ne bi uopšte koristio sajle ili užad, tipa elektromagnetskog lifta, kakvi se za sada koriste samo za podizanje aviona na palube najsavremenijih američkih nosača aviona.

Izvor: vidi.hr