Dušek koji naduvate za nekoliko sekundi

Ovaj izum je još jedan od primera genijalnosti u kombinaciji s jednostavnosti i začinom fizike. Obzirom da se većini naših građana sve više bliži odlazak na letnje godišnje odmore, vrlo je lako moguće da ste već sada počeli skupljati opremu bez koje ne možete zamisliti izležavanje na suncu ili u hladu. Jedan od omiljenih predmeta svakog turiste, kampera je svakako popularni dušek na naduvavanje.

No svako ko je ikada na plaži ili u šumi naduvavao dušek svojim plućima, zna kako je to prilično naporan zadatak, posebno pri temperaturama od +35 u hladu, a ni njihovo izduvavanje nije tako jednostavno kako se čini.

Na Kickstarter portalu koji poslovne projekte realizuje sistemom malih privatnih investicija, pojavio se projekt Windcatcher, tačnije dušek koji bez ikakve pumpe ili kompresora možete naduvati i izduvati za samo nekoliko sekundi.

Kao što možete videti u videu dole, sistem funkcioniše laganom primenom fizikalnih zakona, čega se do sada začudo još niko nije setio u branši "naduvanog tržišta".

Stoga kad duvate u široki prostor koji predstavlja "ventil" Windcatchera, stvarate struju vazduha niskog pritiska. Zbog toga što ima veći vazdušni pritisak, okolni vazduh biva uvučen u struju vazduha niskog pritiska, što rezultuje time da se ovaj dušek napuni 10 do 15 puta više nego što ste u njega uduvali vazduha iz svojih pluća.

U svakom slučaju ovo je doista zanimljiva ideja koja bi se mogla primeniti i na druge vrste stvari na naduvavanje. Inače, autor projekta Ryan Frayne je za njegovu komercijalizaciju tražio 50 hiljada dolara, no tokom 30 dana je uspeo prikupiti 149 hiljada, pa je pitanje dana kada ćemo ovakve dušeke pronaći na štandovima uz naše obale.

 

Izvor: vidi.hr