Aparat za zavarivanje na vodu

Ovaj sistem za gasno zavarivanje koristi vodu iz koje izvlači vodonik i kiseonik.

Naučnici i inženjeri ITM Powera, britanske firme za čistu energiju koja deluje u okviru projekta Evropske zajednice pod nazivom SafeFlame EU, predstavili su svoj sistem za gasno zavarivanje koji kao jedino pogonsko gorivo koristi vodu iz koje se pomoću struje elektrolizom automatski izvlače kiseonik i vodonik.

Mada se gasno zavarivanje u poslednje vreme koristi ređe nego zavarivanje električnim lukom, još uvek je dosta zastupljeno za zavarivanje čeličnih cevi od sivog liva, a koristi se i za popravke. Pored toga kiseonik-acetilen plamen još uvek ima industrijsku primenu kod tvrdog lemljenja, toplotnog rezanja i loklanih toplotnih obrada. Postupak zavarivanja je jednostavan, oprema relativno jeftina, ali je brzina zavarivanja mala, dok opasnost od eksplozije znatno povećava opasnost pri radu.

Obzirom da se za gasno zavarivanje uz kiseonik obično koriste butan, acetilen, propan ili vodonik, što znači da trebate imati na raspolaganju boce pod pritiskom s vrlo eksplozivnim gasovima, ITM Power kaže kako će SafeFlame sistem u potpunosti otkloniti sve opasnosti koje donosi tradicionalni način gasnog zavarivanja, jer njihov sistem skladišti gorivo u formi vode, čime se u potpunosti otklanja rizik od eksplozije gasova pod pritiskom,

Inženjeri dodaju kako njihov sistem ne stvara tako vruć plamen poput ostalih sistema, pa se može koristiti za zavarivanje materijala posebno osetljivih na temperaturu, a pored toga telo plamenika se ne zagrejava, pa ne može doći do opeklina ruku varilaca.

SafeFlame sistem bi se na tržištu trebao naći krajem ove ili početkom iduće godine.

 

 

Izvor: vidi.hr