Curiosity na Marsu otkrio ostatke slatkovodnog jezera

Rover Curiosity otkrio je znakove drevnog slatkovodnog jezera za koje naučnici pretpostavljaju da bi moglo sadržavati mikroorganizme stare desetine miliona godina, javlja Science.

Već dugo se zna da je pre 3,5 milijardi godina u blizini Marsovog ekvatora postojao izvor vode. On nije bio ni slan ni kiseo, a sadržavao je hranjive materije. Ukratko, bio je savršeno mesto za nastanak mikroba. Presušio je nakon nekoliko hiljada godina a stručnjaci smatraju da su se, ukoliko su postojali, mikrobi tada odselili u podzemlje.

Podsećamo, NASA-in rover Curiosity poleteo je sa Floride 26. novembra 2011. godine, a sleteo je na Aeolis Palus u Gale krater na Marsu prošle godine.

Iako poseduje različite alate, Curiosity ipak nije osposobljen alatima koji bi mu mogli pomoći u traganju za fosilizovanim ostacima mikroba.

Ipak, reč je o još jednom uspehu NASA-inog rovera koji je nedugo nakon dolaska na Crvenu planetu otkrio tragove drevnog presušenog potoka čijom su analizom naučnici prvi put spoznali da voda koja je nekada tekla Marsom nije bila isključivo kisela, već da je imala i neutralni pH.

 

Izvor: avaz.ba