Britanka će biti prva žena na Mesecu

Mesecom je do sada hodalo samo 12 ljudi i svi su bili muškarci. Od zadnjeg ljudskog hoda mesečevom površinom prošla je 41 godina, a SAD, Evropa i Kina će se potruditi da se svemirski programi opet okrenu našem prirodnom satelitu, kao i da se  tamo kroz nekoliko godina uspostavi stalna baza.

Britanski ministar nauka David Willetts nedavno je izjavio kako će se njegova zemlja uključiti u trku za ponovno osvajanje Meseca, te veruje kako postoji mogućnost da prva žena na Mesecu bude Britanka, mada ne iznosi nikakve detalje o tome. 

U svakom slučaju, za sada je teško reći koje će nacionalnosti biti prva žena na Mesecu, no po nama (vidi.hr) postoji velika šansa da pre bude Kineskinja nego Britanka, jer su Kinezi za sada jedini službeno najavili da će njihova raketa s ljudskom posadom na Mesec sleteti između 2025. i 2030. godine. Kinezi trenutno jedini imaju i odobreni budžet za sletanje ljudske posade na Mesec, za razliku od Amerikanaca kojima je sve snove o hodanju i vožnji mesečevom površinom 2020. godine, razbio Obama uz pomoć Kongresa.

Inače, ideja Britanaca je da upravo oni postanu najveći proizvođač moćnih raketa koje će biti u stanju dovesti čoveka do Meseca.

 

Izvor: vidi.hr