NASA lansira satelite koje su napravili od Android telefona

Pametni telefoni već imaju većinu senzora i sistem koji trebaju za mali satelit. NASA planira uskoro lansirati mali satelit koji se zasniva na Android telefonima

NASA je odlučila sniziti troškove izgradnje satelita do te mere da bi gotovo svako mogao imati vlastiti satelit. Kako bi to postigli, pokrenuli su projekt PhoneSat kome je cilj napraviti satelite na temelju Android telefona.

Kako ističu, pametni telefoni već imaju gotovo sve što treba satelitu, procesore, kamere i niz senzora, pa se čini sasvim logičnim iskoristiti gotovo rešenje, umesto gradnje nečeg sasvim novog. 

Prva verzija koja je koristila HTC-ov Nexus One telefon košta oko 3500 dolara. Telefon su spojili sa radio odašiljačem, dodatnim baterijama i sklopom koji će resetovati telefon, ako prestane da šalje podatke. Testirali su ga u raznim uslovima, a planiraju ga uskoro lansirati u orbitu. Glavni cilj će mu biti da ostane uključen dovoljno dugo da pošalje nekoliko slika na Zemlju. Telefoni su smešteni u kocku, nešto veću od velike šoljice za kafu, koja bi trebala štititi delove u svemiru. 

Sledeća verzija, PhoneSat 2.0, koristiće noviji Samsung Nexus S telefon sa radio sistemom kojim će naučnici moći upravljati satelitom i solarnim panelima i sistemom za održavanje visine. 

Vezano uz ovaj projekt, NASA je već u aprilu raspisala konkurs za izradu aplikacija koje će se moći koristiti u projektu. Aplikacija mora imati sistem praćenja zvezda, određivanja visine i praćenja zračenja, prenosi Wired.

 

Izvor: 24sata.hr