Friends in Space – prva vanzemaljska društvena mreža

Astronautkinja Samantha Cristoforetti na Međunarodnu svemirsku stanicu stigla je 23.11.2014., kao prva dama iz Italije na ISS-u.

Obzirom da se ISS nalazi na nekih 431 km iznad Zemlje, Samantha ne može videti ako joj mahnete pri sledećem prolasku stanice iznad vas, ali svejedno joj jednim klikom na poruku Hallo možete uputiti pozdrav na koji će ona možda odgovoriti. To od nedavno omogućuje web aplikacija Friends in Space koju je proizvela firma Accurat, koja predstavlja svojevrsnu društvenu mrežu koja se proteže u svemir, a osim pozdrava Samanthi omogućuje i mnoge druge zanimljive stvari.

Između ostaloga, ova web stranica će vam omogućiti praćenje bivše, sadašnje i buduće Samanthine orbite, doneti vizualizaciju logova dnevnih aktivnosti astronauta, te "uskakanje" u žive video i audio prenose sa ISS-a.

Pored svega toga, funkcionalnost društvene mreže vam omogućuje i povezivanje s drugim "digitalnim astronautima" kojima takođe možete uputiti pozdrav "Hallo" kada se Samantha nalazi izvan vašeg dometa (orbite).

Zanimljivo je da je Friends of Space nastao zahvaljujući razgovorima suosnivačice Accurata Giorgije Lupi sa Samanthom Cristoforetti preko Twittera, koja je pristala na saradnju nakon što je videla neke prethodne projekte njene firme.

Samantha je na sebe preuzela ulogu nove vrste društvene portparolke ISS-a, te je skupila više od 84.000 Twitter "follovera", a svoju Google+ stranicu redovno ažurira scenama s treninga i uoči misije na ISS (uskoro i s ISS-a), kako bi njenih pola miliona prijatelja bilo uvek informisano o svemu što se događa u njenom "svemirskom životu".  

 

Izvor: vidi.hr