Auto neće dozvoliti pijanima da voze

Hoće li automobili uskoro onemogućavati pijanim vozačima da uopšte pokrenu vozilo? Upravo na razvoju te tehnologije radi američko udruženje za detektovanje alkohola u saobraćaju (DADS), koja predstavlja i državu i 17 proizvođača automobila.

Njihova misija je onemogućiti vozačima koji preteraju s alkoholom da uopšte dođu u priliku da se uključe u saobraćaj. U izvedbi se koncentrišu na senzore koji bi merili duvanje i dodir, te otkrivali je li vozač premašio zakonom propisan limit alkohola u krvi. Ukoliko bi se limit premašio, sistem bi onesposobio vozilo, prenosi The Register.

Merenje duvanja bilo bi malo modernije nego koristeći slavni dräger. Snop infracrvenog svetla merio bi molekule u izdahnutom vazduhz. Naime, ugljen dioksid upija drukčije količine svetla u odnosu na molekule alkohola pa je moguće izvesti takvo merenje.

– Lokacija i preciznost senzora, zajedno s posebno nameštenim protokom vazduh u kabini omogućava sistemu da snimi i testira samo vozačev zadah – tvrde u DADS-u.

Što se senzora za alkohol na dodir tiče on bi se mogao smestiti na dugme paljenja vozila, ili na menjaču brzina, a takođe bi koristio infracrveno svetlo. Sistem bi takođe mogao biti namešten na način da bude stroži za mlade vozače.

Ali, ovaj sistem senzora neće tako skoro u široku primenu. Razvojni tim daleko je još od tržišne faze, a završna testiranja očekuju se tek za nekoliko godina.

 

Izvor: 24sata.hr