Naočare koje oponašaju Sunce


Brioche Dorée je mali kafić u Torontu u kome, osim omiljenog toplog napitka i sendviča pripremljenog prema želji, posetioci dobiju i dozu veštačkog sunčevog svetla.

Upravo su im to poslužili radnici ovog kafića, kako bi mušterije probudili iz zimske apatije.

Radnici kafića, pre nego što su otvorili vrata svojim mušterijama, petnaest su minuta nosili specijalne naočare na svojim glavama, kako bi upili zrake veštačkog sunca, koje, navodno, pomažu ljudima da izađu iz depresije.

Naočare, koje se zovu Re-timer, odašilju posebno zeleno svetlo, koje ljudskom mozgu šalje iste ili barem slične informacije kao da sedite na suncem okupanoj plaži.

Jedna od gostiju, Josi Sarne posetila je kafić i bila zadovoljna uslugom koju je dobila. Upoznata je sa terapijama svetlom, koje pomažu da se ljudi osećaju bolje.

“Ove naočare je najbolje nositi do kraja februara, pa neće ni biti depresije”, rekla je Josi.

Drugi su smatrali kako u naočarama izgledaju pomalo smešno, ali priznali su da su se ipak osećali dobro. Prijateljice, njih tri, koje su takođe svratile na kafu i sendvič tog su se jutra stalno smejale.

“Ne znam funkcioniše li ovo, ali zbog ovih smo se naočara i toga kako nam stoje, stalno cerekale”, rekla je Bill Phillips.

Terapije veštačkim svetlom dobro su poznate stanovnicima nordijskih zemalja, poput Švedske i Norveške. Iako nije reč o pravim sunčevim zracima, to je način da se kompenzuje nedostatak istih. U svakom slučaju, razvedri čoveka tokom tmurnih zimskih dana, piše Net.

 

Izvor: 24sata.info