Zadnji testovi uoči odlaska i povratka sa asteroida

OSIRIS-REx je jedna od najambicioznijih NASA-inih svemirskih misija u poslednjim godinama, čiji cilj je ove godine poslati sondu na asteroid Bennu, jedno od najopasnijih tela u Sunčevom sistemu po našu Zemlju, obzirom da bi u malo daljoj budućnosti ovaj kamen prečnika 493 metra vrlo lako mogao prasnuti u našu planetu, mada još nije moguće izračunati kada bi do toga moglo doći.

NASA je na lansirnu rampu uzletišta Space Launch Complex 41 u Cape Canaveralu postavila ATLAS V raketu koja će u svemir povesti OSIRIS-REx letelicu, te je proverila pogonski sistem u takozvanom "wet dress rehearsal” testu, koji se odnosi na paljenje motora punom snagom bez stvarnog uzletanja, pri čemu se koristi tečno gorivo poput tečnog kiseonika ili vodonika, pa se zato naziva "mokrim" (wet).

Test je protekao u najboljem redu, što znači da se OSIRIS-REx misija još malo približila lansiranju koje će uslediti 8. septembra 2016.

Ovo je prva NASA-ina misija koja će doneti uzorak tla stranog svemirskog tela na Zemlju nakon Meseca.

Naučnici kažu da bi uzorci mogli doneti dokaze o poreklu sunčevog sistema i izvoru vode i organskih molekula na Zemlji, ali možda nam sastav tla otkrije i kakvu štetu bi Bennu mogao stvoriti ako prasne u našu planetu.

 

 

Izvor: vidi.hr