Octobot autonomni robot

Delimično prozirna hobotnica koju možete videti na slici nije igračka, ali ni prava neman koja se skriva u dubinama, već mekani, potpuno autonomni robot pod nazivom Octobot kojeg su razvili naučnici Univerziteta Harvard.

Sve Octobotove komponente koje uključuju sistem za skladištenje energije izrađene su 3D printanjem, a ono što ga izdvaja od nekoliko već viđenih robota-hobotnica je sposobnost potpuno autonomnog kretanja, kao i činjenica da ne poseduje elektronske komponente.

Octobot umesto elektronike koristi mikrofluidni logički sklop koji upravlja reakcijom koja pretvara male količine vodonik peroksida u velike količine gasa. Taj sklop je zadužen za pokretanje i zaustavljanje reakcije i pumpanje gasa u robotove krakove, kao što možete videti u priloženom videu.

Postojeća verzija Octobota dolazi u veličini polovine kreditne kartice, te je u stanju samo savijati i izvijati krakove, ali naučnici kažu da je ovo tek početak njegovog razvoja, odnosno dokaz koncepta da je moguće proizvesti potpuno mekanog robota bez elektronskih komponenti koji će se moći kretati hemijskim reakcijama umesto "čvrstom mehanikom".

Naučnici Octobota sada žele unaprediti do te mere da bude u stanju puzati i plivati kao prava hobotnica.

 

 

Izvor: vidi.hr