Zagađen vazduh utiče na zdravlje i inteligenciju

Mnogo je izvora onečišćenja vazduha, a ponajpre potiče od industrije, proizvodnje energije i poljoprivrede. Iako se onečišćenje vazduha tokom poslednjih decenija smanjilo, dugoročni je cilj Evropske unije kvalitet vazduha koji nema negativan uticaj na ljudsko zdravlje i okolinu. Iz tog je razloga bitno koristiti obnovljive izvore energije i sistem koji se mogu kombinovati sa njima.

Najveće teškoće stvaraju štetne sitne čestice u vazduhu kao rezultat sagorevanja raznih goriva. Mnoge su kancerogene za ljude te negativno utiču na kvalitet vazduha i tla. Velika količina azota i kisele kiše utiču na biljke, a time posredno i na životinje i ljude.

Onečišćenje može uticati i na kognitivne sposobnosti dece. Rezultati istraživanja pokazuju da je onečišćenje povezano sa ograničenom upotrebom vokabulara i smanjenjem koeficijenta inteligencije ispitane dece, te da čestice iz vazduha negativno utiču na konstrukciju memorije.

Kako bi se smanjilo onečišćenje prilikom proizvodnje toplotne energije proizvodeni su gasni kondenzacijski uređaji za grejanje i pripremu potrošne tople vode. Oni koriste i dodatnu toplotnu energiju iz otpadnih dimnih gasova koja bi inače bila izgubljena odlaskom u atmosferu.

Kondenzacijski sistem deluje u skladu sa prirodom na više nivoa, tako da su uređaji fleksibilni u nadogradnji sa prirodnim izvorima energije. Na taj način moguće je povećati efikasnost sistema i dugoročno smanjiti troškove grejanja. Velika im je prednost energetska efikasnost do 98%, a potrošnja se smanjuje za do 30% u poređenju sa tradicionalnim instalacijama grejanja.

Primenom kondenzacijske tehnologije značajno je manje čađi i čestica tokom izgaranja, zahvaljujući efikasnom načinu iskorišćavanja energije. Time se direktno omogućava povoljan učinak na lično zdravlje i zdravlje svih organizama kojima je potreban kiseonik za razvoj. Upotrebom zelenih proizvoda koji imaju povoljniji uticaj na okolinu štitimo svoju planetu i budućnost sledećih generacija.

Korak prema čišćoj okolini može se postići uz kondenzacijsku tehnologiju, a detaljnije objašnjenje možete pogledati u predloženom videu:

 

 

Izvor: 24sata.hr