Korak prema Terminatorima – veštački mozak uči kao i pravi

Roboti koji mogu učiti i funkcionisati potpuno samostalno zvuče kao jedna od poznatih tema iz SF filmova, ali naučnici su se sada približili tome tako što su napravili veštačke sinapse koje mogu učiti samostalno.

Razvoj veštačke inteligencije u velikoj se meri zasniva upravo na tome oponašanju funkcionisanja mozga. U informatičkoj tehnologiji ti se sistemi zovu neuralne mreže. Oni sadrže razne algoritme koji se primenjuju, poput onih kod prepoznavanja fotografija (kao što koristi Facebook). Oni se mogu trenirati, ali takvi procesi traže puno energije. Kreiranje sinapse na čipu pretvara veliki korak napred.

Studija Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) predstavlja korak prema inteligentnim mašinama koje uče bez ljudskog uplitanja. Oni su napravili veštačku sinapsu, odnosno mesto komunikacije između dva neurona. Sinapsa je menjala svoj sastav zavisno od toga koji su se signali aktivirali. Kad je bila pod žestokim opterećenjem, prilagodila se tako što je spustila otpor i omogućila brži i efikasniji protok signala. Upravo bi to moglo jednog dana biti osnov izgradnje veštačke inteligencije koja može sama učiti. U njenoj izradi bili su inspirisani prirodnim funkcionisanjem neurona, a tu veštačku sinapsu nazvali su memristor, piše Daily Mail.

Oni su po prvi put uspjeli i razviti model koji predviđa kako će uređaj za učenje funkcionisati, odnosno reagovati na signale. Razumevanje ovog procesa omogućiće kreiranje kompleksnijih sistema, ali i inteligentnih sistema koji zahtevaju manje vremena i energije, prenosi Science Daily.

 

Izvor: 24sata.hr