Asteroid će proći pored Zemlje čak 14 puta bliže nego Mesec

Asteroid 2012 DA14 proći će u subotu, 16. februara manje od 30.000 kilometara od Zemlje. Još 100 godina nije opasan za našu planetu. No da udari u Zemlju, u neko naseljeno područje, u sekundi bi ubio milione ljudi.

Udar ovog asteroida izazvao bi eksploziju jačine 2,4 miliona tona dinamita, ekvivalentnu onoj misterioznoj koja je odjeknula Sibirom 1908. godine. Sravnila je vegetaciju na površini 2150 kvadratnih kilometara, a kao jedan od mogućih uzroka je i udar asteroida sličnog 2012 DA14.

– Kad bi ovaj asteroid zaista pogodio Zemlju, katastrofa ne bi bila globalna. No regionalno uništenje bilo bi zastrašujuće – rekao je Lindley Johnson iz NASA-e.

Bilo je puno manjih asteroida koji su prošli i bliže Zemlji, no nijedan asteroid veličine 2012 DA14 nije nikad prošao ovako blizu naše planete. Upoređenja radi, Mesec je čak 14 puta udaljeniji, a gotovo svi televizijski, meteorološki i komunikacijski sateliti kruže oko Zemlje na većoj udaljenosti. Prošle godine otkrila ga je grupa amaterskih astronoma iz Španije.

– Požljivo ga pratimo i sa sigurnošću možemo reći da je bezopasan najmanje sledećih 100 godina – rekao je Donald Yeomans, rukovodilac kancelarije za praćenje potencijalno opasnih asteroida.

NASA tvrdi da ovakvi asteroidi u proseku udare u Zemlju svakih 1200 godina.

– Na našu planetu dnevno padne oko 100 tona svemirskog materijala. Asteroidi veličine košarkaške lopte svakodnevno izgaraju u atmosferi. Oni veći su puno ređi – rekao je Yeomans i dodao kako se stalno traže rešenja za uništenje potencijalno opasnih asteroida. Jedan takav, promera 10 kilometara, pre 66 miliona godina udario je u Meksiko i istrebio dinosauruse…

 

Izvor: 24sata.hr