Neuroni nastali iz matičnih ćelija

Naučnici Univerziteta Wisconsin u Madisonu, izvadili su ćelije iz kože tri rezus majmuna, pretvorili ih u neuralne ćeije i potom implantirali u mozgove majmuna. Nakon 6 meseci transplantirane ćelije su izgledale normalno i zdravo, osim što su imale zeleni sjaj koji su im naučnici dodali kako bi ih mogli lakše identifikovati.

Ovo istraživanje predstavlja veliki korak u personaliziranoj terapiji matičnim ćelijama, u kojoj bi se ljudi jednog dana mogli lečiti korišćenjem njihovih vlastitih matičnih ćelija.

Naučnici su koristili takozvani "Yamanaka koktel" kako bi ćelije izvađene iz kože pretvorili u plurimpotentne matične ćelije, odnosno neku vrstu neutralnih "praznih" ćelija koje imaju mogućnost da se razviju u bilo koju drugu vrstu ćelija tela.

Nakon što su od ćelija izradili matične ćelije, naučnici su ih pretvorili u nešto potpuno drugačije, neuralne ćelije u ranoj fazi. U tom trenutku ćelije su implantirane nazad u majmune kojima su veštački indukovali parkinsonovu bolest.

Kada su se ćelije našle u mozgovima majmuna, dovršile su svoje sazrevanje, te su postale specijalizovane moždane ćelije koje se nazivaju neuroni, atrociti i oligodendrociti. Ćelije nisu umirale, nisu bile odbačene od mozgova majmuna, niti su postale kancerogene, što se sve događalo u nekim ranijim istraživanjima.

Mada su se moždane ćelije dobro uklopile u mozgove majmuna, nije ih bilo dovoljno da ublaže simptome parkinsonove bolesti, a sada naučnicima sledi praćenje majmuna tokom narednih meseci i godina, kako bi bili sigurni da implantirane ćelije ne uzrokuju probleme nakon dužeg razdoblja. 

 

Izvor: vidi.hr