Automobil kojim ‘upravljaju duhovi’

Novinarka Forbesa provozala se Googleovim automobilom kojim upravlja računar te je rekla da, kada je videla da se volan sam pomiče, pomislila je da njime upravljaju duhovi.

'Da nisam znala o čemu se radi, rekla bih da automobilom upravljaju duhovi', komentirasa je novinarka Joann Muller svoju vožnju u Googleovom automobilu kojim upravlja računar. Nju je u Lexusu RX450h provozao Chris Urmson koji se nalazi na čelu Googleove divizije za razvoj ovih automobila te je novinarka u članku objavljenom u Forbesu podelila svoje utiske vožnje ovakvim automobilom.

Ona se u početku morala opustiti i priviknuti da, na putu prepunom automobila, osoba koja se nalazi na mestu vozača ne drži ruke na volanu, niti stiska papučicu gasa i kočnicu, već umesto njega sve obavlja računar.

No, ubrzo se uverila da računar taj posao obavlja odlično jer su se našli u situaciji kada je automobil pored njih "zaplesao" na putu prema njihovoj traci, a njihov je Lexus odmah reagovao i usporio. Kada je Joann pogledala Urmsona, njegove ruke bile su u vazduhu, dok se volan, kako bi automobil zadržao u traci u kojoj su se nalazili, pomicao – sam.

Tada je shvatila koliko je Googleov automobil siguran u ovakvim situacijama te da nije znala da njime upravlja računar, pomislila bi da njime upravljaju duhovi.

Nekoliko minuta nakon toga u njihovu se traku ubacio i kamion koji je vozio puno sporije od ostalih automobila – svi automobili u koloni su usporili, a usporio je i Googleov automobil. Muller je pogledala prema kočnici misleći da je ovog puta zakočio Urmson, no njegova noga nije dodirivala kočnicu, već je automobil zakočio sam.

Tehnologija vrijedna 100 hiljada dolara

Kako bi bio toliko siguran u vožnji, Googleov Lexus opremljen je sa tehnologijom vrednom oko 100 hiljada dolara (samo radar na krovu vredan je oko 65 hiljada dolara, a tu su još i radarski senzori u branicima i HD kamere) koja je zadužena za praćenje puta, automobila i pešaka.

Na upravljačkoj ploči nalazi se ekran sa grafičkim prikazom svih automobila koji se nalaze u blizini i koji osobe u automobilu upozorava kada im se automobili koji se nalaze iza previše približe.

U vožnji se Googleov automobil oslanja na GPS podatke, no pre nego 'sam' odvozi određenu deonicu, tu deonicu prvo moraju odvoziti Googleovi inženjeri i detaljno je mapirati tako da automobil, kada ponovno prolazi tom deonicom, može uporediti podatke koji su već upisani u karte i podatke iz realnog vremena. Ovo je izuzetno bitno jer će na taj način automobil moći prepoznati kada npr. prolazi pored rasvetnog stuba (koji je ucrtan u karti koju su napravili Googleovi inženjeri), a kada se u njegovoj blizini nalaze pešaci.

Iako su Googleovci daleko dogurali sa razvojem ovog automobila, on je i dalje daleko od konačnog proizvoda jer trenutno usavršavaju vožnju ravno po putu, dok prilikom ulaska i silaska sa autoputa kontrolu nad ovim automobilom preuzima vozač (dovoljno je samo pritisnuti 'off' tipku kako bi preuzeo kontrolu), no Urmson kaže da bi pravim programiranjem ovaj automobil mogao voziti u svim uslovima.

Trenutno je još jedan od problema i vožnja po lošim vremenskim uslovima poput velike kiše i snega te tada 'automobil ne može shvatiti gde treba ići i šta treba raditi', a inženjeri imaju puno posla oko programiranja automobila kako bi se snašao i u nekim retkim i neuobičajenim situacijama u prometu.

Ono na šta je ekipa koja radi na ovom automobilu najviše ponosna je situacija kada se, tokom vožnje, automobil sam zaustavio na potpuno praznom putu. Osobe koje su bile u automobilu na početku nisu shvatile zašto se njihov Lexus zaustavio, a onda se na putu pojavio pešak koji se kretao između dva parkirana automobila – tog pešaka osobe u automobilu nisu videle, no računar je prepoznao opasnost i zaustavio auto. 

 

Izvor: dnevnik.hr