Aplikacija za upravljanje živim bubašvabama

Ekipa neuronaučnika i inženjera želi sistem za upravljanje bubašvabama dovesti na tržište.

Verovatno ste u nekim starijim vestima već pročitali ponešto o eksperimentima u kojima su naučnici pretvarali bubašvabe u svojevrsne kiborge, opremivši ih elektronikom koja im je omogućila da njihovim kretnjama upravljaju računarskim programom u stilu video igara.

Ne sumnjamo da ova istraživanja imaju neki smisao u naučnim laboratorijima, jer ukazuju na mogućnost slamanja vlastite volje živih bića pomoću elektronike, demonstriraju mogućnosti današnje tehnologije koja se kao i uvek do sada može koristiti za plemenite, ali i za neke manje plemenite stvari, te ujedno pomažu i u saznanjima o neurosistemima životinja (i ljudi).

No ono što nikako nismo očekivali je da će neko doći na ideju ovakve sisteme komercijalizovati, te prodavati na slobodnom tržištu kao "RoboRoach kit za upravljanje bubašvabama pomoću aplikacije pametnog telefona".  

Bez obzira na to što nam bubašvabei baš ne spadaju među top 5 omiljenih "domaćih životinja", ideja startup firme Backyard Brains, da vam za 100 dolara prodaju neuroprotetski elektronski komplet koji možete sami ugrađivati na bubašvabe koje ulovite (ako dodate još 50 dolara pošalju vam i tuce živih životinjica), doista nam graniči s razumom, te još uvek priželjkujemo da se radi o šali, a ne stvarnom projektu, mada je ušao u sistem privatnog investiranja na Kicstarteru.

Mada se ekipa stalno poziva na naučni aspekt ovog sistema koji omogućuje sprovođenje "ozbiljnih eksperimentata", nama se nekako čini da je ovo nešto što će kupovati "mikrosadisti" koji vole paliti krila leptirima, otkidati noge insektima ili uopšteno mučiti manje ili veće životinje.

Ne ulazeći dalje u čitav moralni aspekt čitave priče, što se tehničkog rešenja tiče, ideja je da elektronski čip uz koji se nalaze baterija i antena, pomoću elektroda spojite u delove bubašvabinog nervnog sistema koji upravlja smerovima kretanja, a potom upravljajući aplikacijom pametnog telefona, insektu stvarate utisak da je naleteo na prepreku, što će ga naterati na promenu smera.

Backyard Brains kaže kako je čitava ta procedura bubašvabama bezbolna (baš nas zanima kako to znaju), te veruju da bi proizvod mogao proći dobro na tržištu jer ima veliki edukacioni i naučni potencijal koji omogućava svakome od nas da se bavi istraživanjima poput naprednih naučnih laboratorija.

Ukoliko ovo zaista stigne na tržište, postavlja se pitanje koja je sledeća životinja nakon bubašvaba na redu, te uopšte ne sumnjamo da će jednog dana ovo stići i na ljude.

 

Izvor: vidi.hr