Pametni kofer koji možete uvek pronaći

Airbus je predstavio novu vrstu prtljaga opremljenog GPS-om, 2G konekcijom i RFID čipom.

Evropska avio firma Airbus S.A.S.sa sedištem u Toulouseu u Francuskoj jedan je od svetskih lidera u proizvodnji putničkih aviona i svemirske opreme.

No ovih dana nisu predstavili neki svoj novi avion koji će biti još brži, udobniji i veći od njihovog A380 aviona s 4 motora, dve palube, četiri prolaza, namenjenog za prevoz 555 putnika u konfiguraciji od 3 klase ili čak 853 u konfiguraciji za jednu ekonomsku klasu, već su prikazali svoj "pametni kofer" Airbus Bag2Go.

Ovaj kofer u koji su ugradili GPS tracker, 2G mobilnu konekciju i RFID čip, razvili su u saradnji s firmama T-Mobile Systems i proizvođačem prtljaga Rimowa.

Ta oprema omogućuje putnicima da u svakom trenutku znaju lokaciju svoga prtljaga, uključujući i mesta na kojima se nalazi na aerodromima koji će koristiti sistem Bag2Go jedinstvenih identifikatora.

Pored toga, ovaj kofer u sebi ima ugrađenu i vagu, pa kad ga uhvatite za ručku i podignete s poda, znaćete koliku težinu prenosite pre nego što "checkirate" prtljag.

Svaki kofer poseduje RFID čip, svoj jedinstveni ID i barkod koji se sinhronizuje s aplikacijom pametnog telefona (zasad samo iPhone), koja uključuje funkcija "Pronađi moj kofer", koja se spaja na bazu avio firme kako bi vam iz minute u minutu javljala podatke o njegovoj lokaciji.

Airbus kaže kako nema nameru direktno prodavati ove kofere, već će tehnologiju licencirati svojim partnerima, avio firmama, pa za sada još nije poznato ni koliko će Airbus Bag2Go kofer koštati, kao ni kada bi se mogao naći na tržištu.

 

Izvor: vidi.hr