Olovka piše elektronske sklopove

Do sada smo već mogli videti razne tehnologije izrade savitljivih štampanih pločica, odnosno elektronskih sklopova raznim tehnikama koje uključuju 3D printanje, čime se uveliko olakšava izrada savitljivih gadgeta, no projekt Circuit Scribe koji je nedavno objavljen na Kickstarteru, još je originalniji.

Naime, u ovom slučaju se radi o olovci koja umesto mastilom piše srebrnom provodljivom bojom, što znači da recimo možete doslovno na početak i kraj svoga potpisa (neprekinutog) spojiti elektronske komponente koje će savršeno funkcionisati kao da su spojene na provodljive strukture klasičnih štampanih pločica.

Ovo svojstvo ujedno omogućuje da bilo kakve površine pretvarate u pločice sklopova, bez obzira radi li se o čvrstim ili savitljivim površina poput papira, plastičnih folija ili tkanine.

Pored toga valja navesti da nakon nanošenja srebrne boje ne trebate čekati da se ista osuši, već možete odmah krenuti s lemljenjem, odnosno spajanjem otpornika i drugih komponenti.

Ukoliko ekipa firme Electroninks Incorporated prikupi na Kickstarteru 85.000 dolara koliko traže za dovođenje ove "pisalice sklopova" na tržište, Circuit Scribe olovka će se u prodaji naći po ceni od 20 dolara.

 

 

Izvor: vidi.hr