Rekonstrukcija Leonardovog instrumenta

Jeste li ikada čuli za muzički instrument pod nazivom viola organista, geigenwerk, bogenclavier ili klawiolin piano string? Sve su to nazivi instrumenta koji je pre 530 godina zamislio poznati slikar i inovator Leonardo de Vinci. Mada je za njega izradio nacrte, Leonardo ga nikada nije konstruisao, no izradio ga je Hans Heiden 1570. godine u Nurnbergu, a tokom 17 veka je nestao i od tada verovatno niko nije čuo njegov originalni zvuk, mada je tokom istorije bilo nekoliko pokušaja rekonstrukcije.

Poljski pijanista Slawomir Zubrzycki nedavno je odlučio izvesti rekonstrukciju Leonardovog instrumenta prema originalnim nacrtima, što je rezultiralo neobičnom "klavir-violinom" s jedinstvenim zvukom.

Mada se na instrumentu nalazi klasična klavijatura, sistem viole organiste se ne zasniva na udarcima batića po metalnim žicama, već se pomoću prenosa s tipki na svojevrsna "gudala" u obliku točkića koje stalno okrećete nožnom pedalom, gudi po žicama izrađenim od konjske dlake, što na kraju stvara zvuk nalik na psihodelične crkvene orgulje.

Obzirom da je poljski pijanist tako talentovan, možda jednog dana proizvede i Leonardov avion na pogon ljudskih mišića.

 

 

Izvor: vidi.hr