Za Teslin muzej skupili milion dolara za devet dana!

Kampanja nazvana 'Izgradimo već jednom Teslin muzej' (Let's Build a Goddamn Tesla Museum), kojoj je cilj bio prikupljanje sredstava za otkup Tesline laboratorije pored New Yorka i uređenje muzeja, nadmašila je sva očekivanja

Za samo devet dana pokretač projekta, strip-portal The Oatmeal, prikupio je oko 1,1 milion dolara, znatno više nego što je bilo potrebno.

'Za devet dana uspeli smo prikupiti više od milion dolara za kupovinu stare Tesline laboratorije, a uz sredstva koja je osigurala savezna država New York imamo 1,85 miliona dolara', objavila je nedavno popularna stranica. 'Na samom vrhuncu kampanje na platformi za prikupljanje Indiegogo svaki sat je stizalo oko 27.000 dolara, čime je verovatno postavljen svojevrstan rekord.'

Kao što je već pisano, sadašnji vlasnik poseda na kome je Tesla nameravao konstruisati toranj koji bi služio kao komunikacioni centar i planirao da testira mogućnosti bežičnog prenosa struje, prodavao je nekretninu po ceni od 1,6 miliona dolara. Organizatori kampanje trebali su osigurati polovinu – 850.000 USD – a drugu polovinu obećala je da će dati savezna država New York. Za kupovinu poseda bile su zainteresovane i lokalne građevinske firme koje su planirale da sruše Teslinu laboratoriju i da tamo naprave stambeno naselje.

Osnivač Oatmeala, Matthew Inman, kaže da će za potpunu obnovu i uređenje muzeja u laboratoriju Wardenclyffe trebati još dosta sredstava pa će se kampanja nastaviti svih 45 dana. Prikupljeno je 1,144 miliona dolara.

 

Izvor: tportal.hr