Teslina ogromna fabrika proizvodiće energije koliko će je i trošiti

Ogromna Teslina fabrika u Nevadi ne bi trebala biti “samo” jedna od najvećih zgrada na svetu, nego i sasvim ekološka zgrada.

Ova ‘gigafabrika’ će proizvoditi velike količine baterija za električne automobile, ali i za druge namene. Serijska proizvodnja bi trebala smanjiti troškove proizvodnje za čak 30 posto. Kada 2020. godine fabrika bude sasvim dovršena proizvodiće godišnje više baterija nego što se u celom svetu proizvelo 2013. godine.

Taj projekt Elona Muska ne impresionira samo svojim ogromnim brojevima nego i podatkom da će jedno takvo industrijsko postrojenje biti i prilično ‘zeleno’. Fabrika uopšte ne bi trebala pridonositi ispuštanju zagađenja u vazduh.

– Od samog začetka ovog projekta, od prvog koncepta hteli smo zgradu koja neće zagađivati. Ono što će biti najvidljivije je to što ćemo celu zgradu prekriti solarnim panelima. Celi krov je dizajniran u tom smeru. Svu mehaničku opremu smo maknuli s krova, nećemo postaviti ništa što baš nije nužno za konstrukciju. Tako ćemo imati maksimalnu površinu za postavljanje solarnih panela. Ali, to samo po sebi nije dovoljno pa ćemo i po okolnim brdima takođe postaviti panele – otkriva JB Straubel, Teslin glavni tehnički direktor.

U Tesli su se jasno vodili idejom da fabrika maksimalno iskoristi obnovljive izvore energije.

– Takođe smo hteli kontrolisati emisiju zagađenja. Nismo hteli koristiti nikakvo fosilno gorivo za potrebe postrojenja. Nula posto zagađenja za okolinu, to nam je cilj. Nećemo čak ni provesti prirodni gas do fabrike. To je naravno bio i veliki izazov, ali pomoglo je što smo već na početku odlučili da idemo u tom smeru. Potom bi na svakom koraku ipak pronašli novo rešenje i inovacije. Jedina zagađenja su od vozila koja dolaze, a da nisu električna. S time ćemo se pozabaviti kasnije – pojašnjava Straubel.

Zašto mnoge druge zgrade ne slede ovaj primer i ne izbegavaju zagađenja? Teslini inženjeri kažu da jednom kada je zgrada već priključena na gas puno teže donosi odluke da se ta energija ne koristi.

Izvor: 24sata.hr