Lepak koji postaje ljepljiv tek kada ga zgnječite

Ako vam se lepilo osuši, obično je to znak da je vreme da ga bacite. Naučnici Tehnološkog instituta u Osaki uspeli su stvoriti novu vrstu lepila. Ono je sasvim suvo, sve dok ga ne – zgnječite. Tada postaje superljepljivo.

Kruta lepila nisu neka novost sama po sebi, ali obično takvi materijali trebaju toplotu kako bi se otopili i postali spremni za korišćenje.

Ove nove ljepljive kuglice japanske proizvodnje ne trebaju se zagrejati za korišćenje nego je dovoljna mehanička sila. Pritiskom na kuglicu aktivira se njen ljepljivi potencijal.

Radi se zapravo o kuglicama tečnog lateksa, a one su obložene nanočesticama kalcijum karbonata. Možete ih držati u ruci ili ih spremiti u kutiju bez brige da će se zalepiti za ruku ili podlogu kutije. Kada se kuglica pritisne tečni lateks će iscuriti na površinu.

Japanski naučnici takođe ističu da je ovo lepilo snažnije od drugih varijanti lepila koje rade na pritisak. Poput lepljive strane nalepnica. Veruju da će se za ovo novo sredstvo naći primena za mnoge situacije gde treba koristiti lepljiva sredstva, a da sama lepljivost pritom ne bude problem pri postavljanju.

Izvor: 24sata.hr