Mekani robotski prsti hvataju jaja

 Naučnici švajcarskog univerziteta EPFL napravili su robotske prste koji ne izgledaju nalik na bilo kakve prste, ali mogu hvatati i podizati vrlo osetljive predmete poput jaja. Njihova tajna leži u svojstvu elektroadhezije, istog fenomena koji omogućuje površini balona da se zalepi za zid nakon što ga protrljate kroz kosu.

EPFL-ovi prsti su “listovi” sa rastezljivim elektrodama koji se ponašaju poput palca i kažiprsta. Kada se spoje na struju, listovi mogu držati objekte i prilagoditi svoj oblik, ali za razliku od drugih vrsta robotskih hvataljki ne moraju znati kako izgleda objekt koga hvataju, kao što objašnjavaju naučnici u priloženom videu.

Pored toga, oni se mogu položiti i na ravnu površinu ukoliko na primer trebaju podići komadić papira sa stola.

EPFL objašnjava rad ovih prstiju ovako: “Elektrode listova se sastoje od 5 slojeva, unapred razvučenog sloja elastomera usendvičenog između dva sloja elektroda, plus dva spoljna sloja silikona različite debljine. Kada nema napona, razlika u debljinispoljnih slojeva omogućuje listovima da se razmotaju prema spolja, a kada se doda napon, privlačenje između dva sloja elektroda ispravlja membrane. Ispravljanje membrana iz smotanih u ravne pozicije imitira rastezanje mišića. Na vrhu listova elektrode na svakom sloju su dizajnirane za optimalni elektrostatički zahvat. Te interdigitalne elektrode koje izgledaju poput dva spojena češlja, stvaraju elektrostatičko polje koje dovodi do elektroadhezije”.

Ozirom da elektroadhezija omogućuje mekanim hvataljkama podizanje 80 puta veće težine od sebe, naučnici veruju da ova tehnologija ima veliku mogućnost primene u protetici, fabrikama hrane, pa čak i u čišćenju svemirskog smeća u orbiti Zemlje.

 

Izvor: vidi.hr