Polimer sa bojom koja otkriva pukotine

 Poznato je da su mnoge nesreće u industriji, vazuhoplovstvu i svemirskim misijama izazvane mikropukotinama od kojih su nastajala sve veća oštećenja, koja su nakon nekog vremena dovela do fatalnih puknuća materijala.

Naučnici Univerziteta Illinois pod rukovodstvom profesorke nauke materijala Nancy Sottos i inženjera aeronautike profesora Scotta Whitea, objavili su naučni rad u kojem predstavljaju svoj novi polimer koji bi mogao služiti kao sistem za rano otkrivanje malih oštećenja pre nego što dođe do težih posledica.

Kada se u polimeru pojave pukotine, mikrokapsule u njegovom sastavu se otvore, stvarajući hemijsku reakciju koja mikrooštećenja učini vidljiva pomoću boje.

Kapsule su pH osetljive, što znači da će bilo kakvo oštećenje uzrokovati promene u boji, u rasponu od žute do crvene, pri čemu nisu potrebne nikakve druge hemikalije. Što su pukotine veće i dublje, to će izazvati veće količine crvene boje, pa ćete znati da se sa njima nije šaliti, već možete odmah organizovati potrebne popravke i zamene “umornih i potrošenih” materijala.

Ovo funkcioniše sa više vrsta polimera kojima se prekrivaju metali, drugi polimeri i staklo, a jedna od važnijih odlika je i u tome što ne postoje znakovi degradacije. “Kapsule će ostati netaknute sve dok se ne pojave stvarne pukotine ili oštećenja, pa ne može doći do lažne uzbune”, navodi profesorka Sottos, dodajući da u poređenju sa drugim tehnikama, ova metoda nije ni preskupa, čime je vrlo pogodna za korišćenje u aeronautičkoj industriji. “Polimer mora sadržavati samo 5% mikrokapsula da bi bio delotvoran u prikazivanju oštećenja”, kaže Sottos, dodajući da je zbog toga njegova sposobnost u samodetektovanju oštećenja isplativa za korišćenje.

Naučnici sada planiraju ovu tehnologiju za detekciju spojiti sa tehnologijom samopopravaka, pa će budući materijali koji otkriju pukotine, pokušati sami popraviti oštećenja.

Izvor: vidi.hr