Naučnici sa Harvarda najavili: Oživeće mamuta

Kombinujući DNK slona i vunastog mamuta, koristeći CRISPR tehnologiju uređivanja gena, istraživački tim sa Harvarda najavio je čudo do 2019. godine.

Ideju su izložili nedavno na sastanku u Američkom udruženju za unapređivanje nauke u Bostonu. Životinja koju planiraju stvoriti bila bi hibrid azijskog slona koji će imati pojedine karakteristike vunastog mamuta, izumrle vrste slonova. Imala bi dugo krzno, male uši i potkožnu mast, zbog koje bi se lako prilagođavala niskim temperaturama poput mamuta, ali telo bi više ličilo telu slona jer bi bilo izduženije. Životinju nastalu genetskim inženjeringom zovu mamuslon (mammofanth). Svoj ideju, tvrde, mogu ostvariti do 2019. zahvaljujući otkriću savim očuvanog mamuta 2013. u sibirskom ledu. Led je sačuvao donju vilicu, jezik i donji deo tela i krv. Imao je dve i po godine kad je uginuo, a pretpostavlja se da je ostao zarobljen u jezeru u kojem se i zaledio, pa je tako ostao konzerviran. Iz krvi su sintetizovali celi genom. CRISPR tehnologija deluje poput svojevrsnih molekularnih makaza kojima naučnici mogu seći i menjati genom, pa upravo na taj način planiraju stvoriti hibridni embrion mamuslona. Vuneni mamut, jedna od poslednjih vrsta mamuta na Zemlji, živeo je na području Evrope, Azije, Afrike i Severne Amerike. Izumrli su pre oko 4000 godina zbog klimatskih promena u kombinaciji sa ljudskim faktorom.

Prilikom kopanja temelja za Dramsko pozorište Gavella, 1913. godine u Zagrebu su našli deo bedrene kosti vunastog mamuta koji je Zagrebom hodao pre 20.000 godina. Čuvaju je u Hrvatskom prirodnjačkom muzeju u Zagrebu.    

 

Izvor: 24sata.hr