Najveći avion na svetu

Paul Allen, suosnivač Microsofta, 40. najbogatiji stanovnik naše planete, vlasnik nekoliko NFL, NBA i fudbalskih (soccer) klubova u SAD te suosnivač kompanije Vulcan Capital u kojoj se nalazi i firma Stratolaunch Systems, na svom je Twitter profilu objavio prvu sliku najvećeg aviona na svetu (po rasponu krila) koji je prvi put izašao iz hangara kako bi uskoro mogao krenuti u letne testove, a možete ga videti i u predloženom videu.

Ovaj avion sa dva trupa i rasponom krila od 117 metara, jedini je avion na svetu koji je u celosti izrađen od kompozitnog materijala. Pokreće ga šest Boeing 747 motora, a može nositi više od 250 tona tereta uz krajnji dolet od 3.218 km.

Avion se ne razvija za prevoz tereta ili putnika, već će služiti kao leteća lansirna rampa za komercijalna lansiranja raketa u svemir, kao što možete videti u predloženom videu.

Avion proizvodi Burt Rutanova firma Scaled Composites koja je proizvela SpaceShip Two kojim Richard Branson i njegova firma Virgin Galactic žele voditi turiste u svemir. Zato je jasna sličnost sa avionom nosačem Bransonove letelice, pa bismo mogli reći da je ovo predimenzionirana verzija White Knight Two aviona slične namene. 

Prva testiranja u letu bila su planirana još za 2016. godinu, ali Stratolaunch Systems ih je odložio, pa je ogromni avion tek sada izašao iz hangara Mojave Aira i Space Porta u kalifornijskim pustinjskom području.  

 

 

 

Izvor: vidi.hr