Štampanje kapljica tečnosti zvukom

Inkjet štampači su odlični u štampanju pomoću tečnosti (boja), ali uz njihovu pomoć nećete moći štampati biološki materijal, kao ni tečni metal.

Naučnici Harvarda razvili su tehniku koja koristi akustičnu levitaciju za štampanje kapljica od materijala koji se inače ne bi mogli koristiti u ispisivanju. Tehnika uključuje subtalasni akustični rezonator koji stvara polje zvuka koje izvlači supstance iz mlaznice printera na 100 G, a veličinama kapljica možete manipulisati korišćenjem amplitude zvučnih talasa te ih premeštati gde god želite, kao što možete videti u predloženom videu.

Sistem je siguran za korišćenje bioloških materijala jer zvučni talasi se ne šire kroz kapljicu, što znači da možete štampati i žive ćelije ukoliko to želite.

Naučnici veruju da bi ova tehnika mogla biti jako korisna u farmakologiji, gde bi mogla dovesti do dizajnerskih lekova kakvi se do sada nisu mogli proizvoditi. Pored toga  bi se mogla koristiti u oblikovanju novih provodnih i optičkih materijala, pa čak i za potrebe svakodnevnog korišćenja u kozmetici i hrani.

 

 

Izvor: vidi.hr