Robot za branje jagoda

Svake godine kada je sezona branja mandarina, jabuka, krušaka, jagoda i drugog voća, uzgajivači imaju velike probleme jer im je sve teže pronaći ljudsku snagu koja će obaviti taj posao, pa se neretko događa da dobar deo roda propadne.

Sa tim problemom suočava se sve više uzgajivača voća, uključujući firmu Wilkin &Sons iz Tiptreeja, proizvođača poznate marmelade od jagoda, kojoj u poslednjih nekoliko godina gotovo 20% roda ostane neubrano.

Iz tog razloga Wilkin & Sons je potražio pomoć robotičara sa Univerziteta u Essexu pod rukovodstvom dr. Vishuua Mohana, kako bi proizveli efikasnije i finansijski isplative robote za branje jagoda.

Mohanov tim je nakon nekog vremena uspeo proizvesti robota berača koga će trebati još razvijati jer su jagode vrlo specifično voće, pa će za branje poboljšati prilično naprednu veštačku inteligenciju.

"Izazov je u tome što ne postoje dve jagode koje su iste. One dolaze u različitim oblicima, veličinama, stanjima zrelosti i većina ih je skrivena lišćem", objašnjava dr. Mohan. "Pored toga okruženje se neprestano menja, sunce, vetar, kiša, za razliku od okruženja u industrijskim pogonima".

Robotičar ujedno priznaje da su ljudi još uvek bolji berači od robota, ali kada ih je sve manje zainteresovano za taj posao, jedina alternativa su roboti koji bi uskoro trebali preuzeti taj posao u firmi Wilkin & Sons i ubrati oko milijardu jagoda godišnje koliko ih proizvede veliki proizvođač marmelade.

 

Izvor: vidi.hr