Novi lovac na egzoplanete započeo sa radom

NASA je objavila kako je njen  Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) započeo prikupljanje naučnih podataka o planetama koji se nalaze u blizini stranih zvezda, a prvi podaci bi nam na Zemlju trebali stići u avgustu ove godine.

TESS će slati podatke svakih 13,5 dana, a naučnici se nadaju kako će uz njegovu pomoć otkriti zvezdane sisteme sa brojnim egzoplanetama u takozvanoj "nastanjivoj" udaljenosti od matične zvezde, koji bi mogli podržavati život.

Satelit je u orbitu Zemlje lansiran 18. aprila, a u maju je poslao prvu testnu sliku na kojoj se moglo videti 200.000 individualnih zvezda, među kojima bi većina trebala imati najmanje jednu planetu u svojoj blizini, kao što možete videti u predloženom videu.

Za razliku od svemirskog teleskopa Keplera koji je bio ograničen na osmatranje vrlo malog dela svemira, TESS će proučavati gotovo sve što se nalazi na nebu tokom dve godine istraživanja, koliko je planirano da mu traje primarna misija. Isto kao i Kepler, TESS će tražiti male "pukotine" u svetlosti pojedinačnih zvezda koje nastaju kada ispred njih prolazi neka planeta.

Naučnici procenjuju da će satelit otkriti oko 1600 novih egzoplaneta, uključujući neke veličine Zemlje.

 

 

Izvor: vidi.hr